Razlike med pisalnimi mizami ECO, OPTI in PRO

Eno izmed ključnih vprašanj kupcev pred nakupom naših pisalnih miz je, katero pisalno mizo naj izberem. Pri pregledu specifikacij pisalnih miz iz različnih linij lahko hitro ugotovite, da so zelo podobne, cena pa zelo različna. Zato smo v tem članku bolj podrobno opisali razlike med linijami pisalnih miz ECO, OPTI in PRO. Naj povemo še, da imajo vse pisalne mize enake mizne plošče, razlikujejo se samo po podnožjih. Kvaliteta izdelave, nosilnost, hitrost dviga so pri podnožjih različnih linij bolj ali manj podobni, se pa med seboj razlikujejo v izgledu, konstrukciji, stabilnosti in naslednjih lastnostih.


Barva podnožja

Vsa podnožja iz naše ponudbe so prašno barvana, kar pomeni, da barva ne vsebujejo topil ter strupenih snovi. Takšna barva ima zelo veliko odpornost na praske in je zelo enostavna za čiščenje. Vse linije pisalnih miz obstajajo v beli, sivi in črni barvi, razlika je v končnem nanosu. Ta je pri pisalnih mizah ECO in OPTI sijaj, pri liniji PRO pa matiran, kar daje pisalni mizi bolj sofisticiran izgled.

Dizajn

Dizajn na samo funkcionalnost pisalne miza nima povsem nobenega vpliva in ima samo estetsko funkcijo. Zato imajo podstavki podnožja pisalne mize ECO povsem oglate linije, pisalne mize OPTI zaobljene, pisalne mize PRO pa sestavljene iz dveh delov. Za lažjo predstavo si lahko razlike ogledate na sliki:

Dizajn pisalne mize ECOECO
Dizajn pisalne mize OPTIOPTI
Dizajn pisalne mize PROPRO

Teža

Teža ima na samo stabilnost pisalne mize kar dosti vpliva, zato je pred nakupom vsekakor smiselno preveriti ta podatek. Načeloma velja pravilo težje je bolje. Proizvajalci za izdelavo uporabijo cenejših podnožij uporabijo tanjše in lažje materiali, kar pa se na koncu pozna na manjši teži in manjši stabilnosti. Za lažjo primerjavo smo težo vseh modelov pisalnih miz prikazali v spodnji tabeli:
ecoBASIC
16,4kg
ecoSMART
20,9kg
ecoSMART2
24,2kg
optiBASIC
20,9kg
optiSMART
23,4kg
optiSMART2
26,3kg
proBASIC
24,5kg
proSMART
27,6kg
proSMART2
30,5kg

Dolžina in širina podstavka

Podstavek je del podnožja, ki leži na tleh. Pri cenejših pisalnih mizah je ponavadi krajši in ožji, to pa v praksi pomeni manjšo stabilnost. Pomemben dejavnik je tudi ta, da pisalna miza z manjšim podstavkom izgleda manj masivno, kar je pri izbiri lahko prednost ali slabost. Pri podnožjih pisalnih miz ECO je širina podstavka 60cm, pri podnožjih pisalnih miz OPTI in PRO, pa je ta širina 70cm.

Debelina noge

Teleskopske noge, ki se dvigujejo in spuščajo, imajo pri različnih pisalnih mizah različno debelino. Na splošno velja pravilo, da so debelejše noge bolj stabilne in lepše izgledajo. Za lažjo primerjavo smo dimenzije noge iz profila prikazali v spodnji tabeli.
ecoBASIC
6x6cm
ecoSMART
6x6cm
ecoSMART2
5x8cm
optiBASIC
6x6cm
optiSMART
6x6cm
optiSMART2
5x9cm
proBASIC
5x8cm
proSMART
7x7cm
proSMART2
7,5x7,5cm

Horizontalna povezava

Horizontalna povezava je enojna ali dvojna prečka, ki povezuje levo in desno nogo. Pisalne mize ECO in OPTI imajo enojno prečko, pisalne mize PRO pa dvojno prečko. Dvojna prečka pomeni večjo stabilnost in nosilnost tudi v primeru ko je miza popolnoma raztegnjena, oziroma je na podnožju montirana največja možna dolžina mizne plošče.

Kvaliteta gibajočih se delov

Na stabilnost pisalne mize v največji meri vplivajo ležaji in distančniki v vsaki od nog. Teleskopske noge imajo pri dražjih modelih pisalnih vgrajene bolj kvalitetne dele, kar pomeni, da je podnožje bolj kompaktno, gibajoči se deli pa imajo manj zračnosti. Ta dejavnik je pomemben, če pisalno mizo kupujete za dolgotrajno uporabo, saj z leti mehanizem zaradi normalne obrabe dobi zračnost.