Izbira profesionalcev.

5 minut za boljši nakup pisalne mize


#NASVETČlanek vsebuje splošne napotke pri nakupu električne pisalne mize. Za opis specifičnih razlik med modeli v naši ponudbi, si preberite članek "Razlike med mizami v ponudbi".

Kaj je pri nakupu dvižne pisalne mize najbolj pomembno?

Število motorjev

Na tržišču obstajajo pisalne mize z enim ali z dvema motorjema. Enomotorne imajo motor vgrajen v eni nogi, prenos pogona na drugo nogo poteka preko mehanske osi. Dvomotorne imajo v vsaki nogi svoj motor. Prednost enomotornih pisalnih miz je v občutno nižji ceni, saj so nekje 30-40% cenejše. Prednost dvomotornih pisalnih miz je v daljši življenjski dobi, saj je pri enomotornih življenjska doba zaradi večjega števila mehanskih delov obraba večja.

NASVET
Za aktivno uporabo v pisarnah svetujemo pisalne mize z dvema motorjema, za manj aktivno uporabo doma pa zaradi nižje cene svetujemo pisalne mize z enim motorjem.

Teža in globina podnožja

Dva izmed večjih faktorjev, ki prispevata k stabilnosti mize. V ponudbi imamo podnožja s težo od 18kg do 32kg, pri čemer so težja bolj stabilna. Standardna globina podnožij je 60cm ali 70cm, pri čemer so 70cm bolj stabilna, sploh pri uporabi miznih plošč večjih dimenzij.

Razpon višine

Optimalna drža za računalnikom je takšna, ko kot pri upognjenem komolcu znaša med 90° in 100°. Dvižne mize imajo različne razpone višin, zaradi večstopenjske izvedbe imajo dražji modeli po navadi večji razpon. Pred nakupom je zato priporočljivo v stoječem položaju izmeriti dolžino od tal do komolca. Pri sedečem položaju je ta podatek manj pomemben, saj se pri uporabi pisarniškega stola ta višina optimalno prilagodi z dvigom ali spustom stola.

Sistem proti trku

Zagotovo eden izmed bolj prezrtih podatkov, a po naših izkušnjah eden bolj pomembnih.

Zakaj?
V praksi različni sistemi lahko delujejo ali premalo ali preveč občutljivo, kar je lahko za uporabnika moteče. Pisalna miza se lahko med dvigom in spustom moteče ustavlja tudi ko ni ovire, ali pa ovire ne zazna pravočasno in s tem povzroči škodo.

V naši ponudbi imamo dva sistema: BASICanticollision in ADVANCEDanticollision. Sistem BASICcollision za zaznavanje ovir uporablja samo senzor na motorju, medtem ko sistem ADVANCEDanticollision poleg teh senzorjev uporablja še senzor stabilnosti. Tak sistem je najboljši, določeni modeli v pa omogočajo tudi večstopenjsko nastavitev občutljivosti trka, s katerim si lahko sami nastavimo željeno stopnjo občutljivosti.

Garancija in rezervni deli

V dvižnih pisalni mizi je polovica komponent električnih, druga polovica mehanskih, zato je možnost, da med delovanjem pride do okvar in napak toliko večja. Zato je pred nakupom ključno preveriti odgovore na vsa vprašanja v zvezi z odpravo napak, garancijo, servisi in rezervnimi deli, kot so:

  • Ali pisalna miza omogoča prikazovanje napak in podporo servisa na daljavo?
  • Je dobava dodatnih in rezervnih delov zagotovljena?
  • Je možnost servisa na terenu, ali je potrebno mizo pošiljati na naslov servisa?
  • Je dobava nadomestne mize med trajanjem servisa in čakanjem na rezervne dele zagotovljena?
  • Ali so servisni roki in dostopnost servisa smiselni in realni?
Ti faktorji so pri dolgotrajni uporabi ključni, sploh pri uporabi v pisarnah, zato jih je pred nakupom definitivno smiselno preveriti.


Kaj pa nosilnost podnožja, je pomembna?

Zagotovo eno izmed najbolj pogostih vprašanj, ki jih dobimo. Je nosilnost pomembna? Ne toliko. Naj vam razložimo. V naši ponudbi ima najmanjše podnožje nosilnost 80kg, največja plošča ima težo 33kg. To pomeni, da tudi pri kombinaciji najšibkejšega podnožja z največjo mizno ploščo, podnožju še vedno ostane 47kg kapacitete dviga. Naj omenimo še, da je specificirana nosilnost dinamična in je podana za maksimalno kapaciteto med dvigom in spustom. Statična obremenitev, ko se na primer uporabnik nasloni ali usede na mizo, je trikrat večja, kar pomeni, da je posedanje mize zaradi preobremenitve v praksi skoraj nemogoče.


Kakšna je življenjska doba pisalnih miz?

V električnih dvižnih mizah je vgrajen koračni tip elektromotorja, ki je v osnovi zelo robusten in enostaven. Tipična življenjska doba takšnega elektromotorja je nekje 10000h in jo je pri normalni uporabi skoraj nemogoče preseči. Ali to pomeni, da se pisalna miza ne more pokvariti? Ne, ključni sta dve stvari.

1. OSTALE ELEKTRONSKE KOMPONENTE

V pisalni mizi so vgrajene še ostale električne komponente, kot so tipkovnica, kontrolna enota, napajalnik, ki so v osnovi dosti bolj občutljive kot sam elektromotor. Zato je pomembno, da so vse vgrajene komponente kvalitetne in da garancija zajema odpravo vseh napak in ne samo tistih z motorjem. Namreč, proizvajalci in prodajalci dostikrat ponudijo in oglašujejo dolgoletno garancijo izključno na mehanizem ali elektromotor, ki pa sta v osnovi zelo neproblematična in realno obstaja zelo malo možnosti, da se pokvarita.

2. MEHANSKE KOMPONENTE

Pri nakupu je dostikrat zanemarjen mehanski vidik, namreč dvižne mize v osnovi vsebujejo ogromno mehanskih delov, kateri se lahko ob dolgotrajni uporabi izrabijo, dobijo zračnost, postanejo glasni. Takšna pisalna miza z leti še vedno deluje, vendar lahko postane za uporabo težavna, moteča. Zato je pomembno, da so tudi mehanski deli kvalitetni.

PONOVNI NASVET
Zaradi te druge točke zato uporabnikom, ki mizo uporabljajo zelo aktivno, na dnevni ravni, svetujemo uporabo dvomotornih miz, saj so te zaradi dveh motorjev mehansko veliko manj obremenjene kot enomotorne mize in tako tudi z leti delujejo veliko bolj gladko in z manj zračnosti.
Pomoč pri nakupu